Recomandare de carte – În livadă, rândunicile de Peter Hobbs

ÎN LIVADĂ, RÂNDUNICILE

de Peter Hobbs

(Editura Polirom, 2012)

Peter Hobbs este un romancier britanic, contemporan, născut în Cornwall, în 1973. A debutat în 2005.

Romanul intitulat “În livadă, rândunicile”, scris sub forma unui jurnal în care prezentul se împletește cu trecutul, a fost primul meu contact cu autorul…și mi-a plăcut!

Povestea se petrece în Pakistan, la granița cu Afghanistanul, în perioada contemporană, și atinge subiecte dureroase: tradiții nedrepte, puterea absolută pe care o au oamenii politici, în special în zona rurală, sistemul juridic și social corupt, proliferarea talibanilor în mod subtil. Naratorul este un tânăr de douăzeci şi nouă de ani, tocmai ieşit din închisoarea unde fusese aruncat pe nedrept pentru cincisprezece ani şi care se întoarce pe tărâmurile natale, în căutarea propriei familii şi în speranţa de a afla vești despre fata de care se îndrăgostise în zorii adolescenței, și a cărei amintire îl ajutase să reziste torturilor din închisoare.  

Vina pentru care fusese arestat era că el, fiul unui fermier sărac, care avea doar o casă, o mică livadă de rodii și destule guri de hrănit, se îndrăgostise, cu inocența celor paisprezece ani, de fata unui om politic – probabil, deputatul local. Dragostea lor a fost pură, începând cu dăruirea unei rodii și culminând cu o noapte de conversație în livada cu rodii, în timpul unei nunți din vecini, sfârșită în zori cu un sărut cast, la despărțire. Dar toate acestea reprezentau, în societatea în care trăia, îndrăzneli de nedescris, pentru care a pătimit crunt: “Saba – eram doar nişte copii pe atunci şi nu ştiam nimic despre graniţele care despart lumea adulţilor.”

Tatăl fetei l-a acuzat de de viol, tentativă de jaf și de omor, biciuindu-l înainte de a-l preda autorităților. În închisoare, bătăile și torturile au continuat, făcându-l să recunoască toate acuzațiile, deși puștiul era atât de inocent, că nici nu știa ce înseamnă viol.

Fusesem băgat la închisoare nu pentru a fi pedepsit, ci pentru a fi uitat. Nu existase niciun proces, nicio judecată, şi poate că nu există niciun dosar, nicio dovadă scrisă. La zece ani după ce am intrat la închisoare, până şi gardienii erau alţii şi nu mai cunoşteam pe nimeni de pe vremea când sosisem acolo.”

Cei mai frumoși ani ai tinereții lui îi petrece într-o celulă comună, murdară, unde prizonierii sunt legați în lanțuri de podea, torturați de gardieni și violați de vecinii de lanț, mai puternici și înrăiți. Amintirea Sabei și rândunicile ce zboară deasupra închisorii sunt singurele elemente care îl ajută să reziste, să nu înnebunească și să-și păstreze sufletul înțepenit în timp, la vârsta adolescenței. Este eliberat brusc, când americanii au nevoie de loc pentru prizonieri talibani, și tânărul fără nume, cu trupul zdrobit de torturi, se întoarce pe meleagurile natale, unde un poet singuratic îl îngrijește, salvându-l de la moarte, și îi află, încetul cu încetul, povestea vieții.

Imaginile poetice zugrăvesc meleagurile orientale așa cum le percepe un om de-al locului. Vindecarea trupului și sufletului se face treptat, prin drumețiile matinale în livada în care a simțit primii fiori ai dragostei, fericirea pură. Înțelege, însă, repede că nimic nu mai este cum era în copilăria lui; casa părinților aparține acum altcuiva, tatăl i s-a stins de inimă rea, familia sa a plecat departe, lumea nu îl recunoaşte, iar livada este neglijată de noii proprietari. Doar rândunicile au rămas la fel…

Alternând în confesiune prezentul și trecutul, drama se țese în mod realist, arătând viața așa cum este ea, fără altă înfrumusețare decât percepția omului asupra ei. Resemnarea și tristețea sunt redate de un ton cald, plin de înțelegere. Finalul este surprinzător, realist, nu neapărat fericit, dar cu o rază de speranță și înțelegere.

Recomand călduros acest roman deosebit celor dornici să pătrundă în misterele culturii din Pakistan.

#recomandaredecarte #peterhobbs

One thought on “Recomandare de carte – În livadă, rândunicile de Peter Hobbs

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.