”Este grec!”. Povestea alergătorului în fustanelă

O poveste frumoasă, despre care am mai auzit. Se spune că favoritul maratonului era un sportiv grec renumit, Kiriakidis, și acesta avea avantajul necesar ca să câștige maratonul. Spiros ar fi ajuns pe locul doi, tot o victorie onorabilă, parcă cu niște englezi pe urme. Kiriakidis a pățit ceva la picior la vreo 50 m sau mai puțin de linia de finish. Spiros s-a oprit, l-a luat în brațe și au rupt împreună linia de finish, fiind aclamat pentru sportivitate.

Au existat si controverse în jurul lui Spiros, unii au spus că nu a câștigat cinstit… Se pare că invidioși au fost mulți, fiindcă jocurile acelea trăseseră multe sfori politice.

Iubim Grecia

Nu putem vorbi despre Grecia fără să ne gândim la Jocurile Olimpice, evenimentul care astăzi cuprinde cu febra lui sportivii din întreaga omenire și care își are obârșia pe tărâm elen. Amestec de legende referitoare la forța fizică a oamenilor și intervenția zeilor, Jocurile au împărțit marele timp al Antichității în perioade de câte patru ani, care însemnau succesiune de pace și de război, de pregătire intensă și de savurare a victoriei. Tocmai de aceea, reluarea Jocurilor Olimpice în epoca modernă a însemnat reînvierea vechilor principii de ”egalitate”, ”apreciere”, ”pace”, ”depășirea propriilor limite”.

Spiros Louis, băiatul sărac din Maroussi

Cea de-a doua ediție a Jocurilor Olimpice Moderne, din anul 1896, a adus o nouă probă: cea a maratonului, la care s-au înscris atleți care deja câștigaseră diferite probe de alergare în ediția precedentă și care credeau că cei 42 de kilometri pe care îi aveau de străbătut din localitatea Marathonas…

View original post 714 more words

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.