Recomandare de carte – Caracatița printre noi de Bianca Timșa Stoicescu

CARACATIȚA… printre noi

de Bianca Timșa Stoicescu

Editura „Viaţă şi Sănătate”, Bucureşti, 2008

128 pag.

Bianca Timșa Stoicescu și-a descoperit pasiuni literare încă din copilărie, sub încurajarea profesorilor de limba română din gimnaziu și liceu. Absolventă a Universității din Craiova, Facultatea de litere, a debutat literar în anul 1992, urmând participarea în mai multe antologii de povești. Vocația ei este de scriitor pentru copii. Volumul Caracatița… printre noi, apărut în anul 2008, este al doilea dintre cele 7 volume de autor publicate până în prezent.

Acesta cuprinde 30 de povestiri deosebite, un amestec de fabulă și poveste terapeutică, în stil propriu, diferit de poveștile întâlnite în literatura română contemporană pentru copii. Sunt potrivite și pentru copiii de grădiniță, cărora să le citească părinții, și pentru cei de clasele primare, fiind suficient de scurte ca să nu-și piardă răbdarea de a le citi singuri.

Cartea este gândită în așa fel încât fiecare povestire să poată constitui subiect de gândire sau de discuții cu părinții, rămânând loc, câteva rânduri, în care micul cititor să-și expună părerea cu privire la întâmplarea descoperită și ce are de învățat din ea.

Subiectele sunt circumscrise direct vieții copiilor, relațiilor sociale ale acestora: cu prietenii, cu vecinii, cu părinții, la școală, constituind adevărate lecții de empatie. Scrise antrenant, cu umor și cu un vocabular adecvat vârstei, acestea au o tematică diversă: de ce să nu rupi florile, să nu scotocești prin sertare, să nu minți, să ai grijă de lucrurile tale, să nu le faci rău prietenilor, să-ți recunoști poznele, să-ți respecți promisiunile, să clădești și să păstrezi prietenii.

Uneori, mai au și părinții ceva de învățat din poveștile Biancăi – cum ar fi, să nu facă diferențe între frați și să nu mai fie atât de preocupați de notele copiilor, ci de ce au învățat efectiv și cum se poartă.

Volumul are dimensiunea unui caiet și are ilustrații grafice, alb-negru, redând aspecte ale fiecărei povești. După câte am aflat, acest format a fost gândit pentru că e practic în zilele noastre: părintele îl păstrează în geantă și, când copilul se plictisește, la drum lung, poate colora persoanajele despre care seara i s-a citit sau a citit. În același timp, nefiind desene color, prețul cărții rămâne accesibil oricăror buzunare.

Îl recomand cu drag copiilor până la 10-11 ani și părinților lor.

3 thoughts on “Recomandare de carte – Caracatița printre noi de Bianca Timșa Stoicescu

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.