Recomandare de carte – NU SUNT EU de Maia Morgenstern

NU SUNT EU

de Maia Morgenstern

192 pag.

Editura Litera 2020

ISBN 978-606-33-6597-3

Eu, în general, nu fac recenzii. Consider că nu mă pricep, și că alții pot vorbi mult mai frumos despre cărțile care mi-au plăcut și mie. Totuși, din când în când, mai fac câte o recomandare de carte, în special ale scriitorilor români.

Actrița Maia Morgenstern s-a născut în anul 1962. A studiat IATC la clasa lui Dem Rădulescu și, până în prezent, a jucat în țară și în străinătate, în piese de teatru, filme cu palmares la Cannes, dar și în serialele noastre populare de televiziune și a cântat, în limba română și în idiș, cu Bucharest Klezmer Band. A obținut premii și distincții pe plan național și internațional pentru activitatea artistică. Din anul 2012 este directorul Teatrului Evreiesc de Stat din București. Doi dintre cei trei copii ai ei sunt, la rândul lor, actori, Tudor Aron Istodor și Cabiria Morgenstern.

O admir demult și mi-am dorit să citesc această carte, căreia îi dau 5 stele (că 4,5 nu ia Goodreads).

Nu sunt eu cuprinde gânduri din jurnalul actriței în perioada 2014-2020, inclusiv amintiri din copilăria marcată de lipsuri, însă și de iubirea părinților, a mătușilor și a bunicilor. O cunoaștem mai bine pe omul adevărat din spatele rolurilor – cu rude ucise în lagărele naziste, cu un unchi care fusese prizonier în Uniunea Sovietică timp de mulți ani, însă reușise să supraviețuiască și să se întoarcă acasă, cu prieteni buni de toate națiile, dar și confruntată, din când în când, cu antisemitismul unor oameni, fie ei mărunți sau mai mari în funcții.

Este aceeași Maia care a avut onoarea de a-l vedea ultima oară, la cină, pe regizorul Theo Anghelopoulos, mort în aceeași noapte, la Florina, în Grecia, în timp ce filmau Privirea lui Ulisse și cea care a trebuit să răspundă la interviuri spinoase după rolul din Patimile lui Christos. A reușit – fiindcă, așa cum spunea și ea, toți suntem copiii lui Dumnezeu.

Un roman, îl apreciezi în funcție de dezvoltarea personajelor și de firul acțiunii. Dacă este istoric sau fantastic, și după modul de creare al întregii lumi în care se desfășoară acțiunea. La școală, am învățat să apreciem poezia după metafore și alte figuri de stil, după rimă și imaginile pe care le evocă. Cum poți, însă, să apreciezi un jurnal, crâmpei din sufletul celui

Nu sunt eu este un volum de amintiri care se citește ușor, într-o după amiază ploioasă, lăsându-ne mai înțelepți cu înțelegerea unui om deosebit, a unei celebrități naționale care nu se simte celebritate, ci om, cu bune și rele.

Vă las plăcerea de a descoperi fiecare amintire în parte și de a vă lăsa capturați de ele.

2 thoughts on “Recomandare de carte – NU SUNT EU de Maia Morgenstern

  1. Mulţumesc pentru recomandare, Marina! A admir mult şi mă tentează jurnalul ei.
    Am citit acum mulţi, mulţi ani Jurnalul Oanei Pellea şi am iubit-o şi mai mult după ce am citit deci cred că asta s-ar întâmpla şi cu cartea asta.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.