Recomandare de carte – Când spadele se frâng, vol.2 de Emil Laurențiu Drăgoi

CÂND SPADELE SE FRÂNG, vol. 2

de Emil Laurențiu Drăgoi

256 pag.

Editura Hoffmann 2020

ISBN 978-606-46-0777-5

Eu, în general, nu fac recenzii. Consider că nu mă pricep, și că alții pot vorbi mult mai frumos despre cărțile care mi-au plăcut și mie. Totuși, din când în când, mai fac câte o recomandare de carte – în special când este vorba de autori români contemporani, și cu atât mai mult cei care nu sunt din București, deci, din start, mai puțin cunoscuți în afara zonei lor.

Emil Laurențiu Drăgoi a adus, prin CÂND SPADELE SE FRÂNG, un roman istoric original în peisajul literar românesc, care se citește pe nerăsuflate. Prezentul volum este continuarea celui pe care l-am recenzat acum câteva luni, recomandat cititorilor peste 16 ani datorită limbajului direct și al scenelor de violență și sex (nu explicit; da, am spus 16+, nu 18+).

Povestea valahilor continuă, într-un lung șir de victorii și trădări care măresc suspense-ul și te țin cu sufletul la gură. Când crezi că, în sfârșit, au obținut o victorie, mai intervine ceva care să o facă futilă, aducând personajele la același punct de plecare. Desigur, până într-un punct – fiindcă există și un happy end, fără de care nu se putea. Era nevoie de o rază de speranță, fiindcă istoria țării noastre și a satelor de munte a fost exact la fel, cu suișuri și coborâșuri, victorii urmate de trădări…

Încerc să nu dau spoilere – dar ne întâlnim cu personajele îndrăgite și cu altele mai puțin îndrăgite, ca și cu altele noi. Nu toți cei considerați morți chiar au dat ortul popii, iar uneori închisoarea este mai grea decât moartea. Avem parte de încercări de evadare, de un turnir și alte dueluri, de haremuri otomane și nu numai. Noi drumuri la Cetatea de Scaun și la Istanbul, sediul Înaltei Porți, noi iubiri, tratate în același stil, cunoscut, al autorului și noi încercări de supraviețuire a personajelor într-o lume aspră și dușmănoasă ne vor delecta, dacă suntem amatori de stil direct, de o violență realistă, gen Maurice Druon – Regii blestemați (nu chiar stil Urzeala tronurilor, totuși…)

Vă las să descoperiți cartea și s-o apreciați la justa ei valoare!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.