Leapșa TARDIS

tardis

Luată de la Ana Sylvi. Poate s-o preia oricine, cu specificarea originii.

Serialul Doctor Who prezintă aventurile unui Lord al Timpului care, după ce a părăsit planeta sa de origine, începe să exploreze universul în nava sa TARDIS. Cu această navă, doctorul și însoțitorii săi pot călători în orice loc, mergând în viitor și în trecut. TARDIS-ul este echipat cu un sistem de cameleon, care îi permite să ia aspectul care se potrivește în peisajul locului pe care îl explorează Doctorul Who, dar după ce a ajuns pe Pământ în anii ’60, sistemul cameleon a încetat să funcționeze și Tardis-ul doctorului a rămas camuflată ca o cabină telefonică din anii ’60.

Așadar să pornim în această călătorie specială și să vedem ce se întâmplă!

  1. ~~ TARDIS te duce în trecut. În ce roman istoric sau clasic ai dori să călătorești?

A fost o carte pe care am citit-o în greacă, intitulată Vremea Minotaurului, de  G. Tsukalas.

Minotaur.Mi-a adus-o tata din Grecia, când a văzut că sunt convinsă că vreau să învăț grecește și am început deja… (În celelalte preferințe ale mele, poveștile sunt mult mai sângeroase… ador QUO VADIS și Cămașa lui Hristos, dar nu aș fi vrut să fiu acolo, în carte, la execuții…) Ideea romanului de mitologie romanțată pentru copii de 10-12 ani Vremea Minotaurului este că civilizația din Cnossos era mult mai avansată decât a celorlalți. Aveau până și toaletă în casă și apă prin conducte de ceramică, iar tributul de câte 10 fecioare și 10 flăcăi trimiși în labirint erau jertfiți Minotaurului, dar nu mâncați de Minotaur – fiindcă Minotaurul era, de fapt, Marele Preot al lor, cu mască de taur.

Tinerii care aveau talent sportiv adorau taurul în felul lor, cu dansuri și exerciții acrobatice în coarnele taurilor , lucruri care au rămas desenate pe peretii palatului din Cnossos. De aici a derivat lupta cu tauri, doar că pe vremea Minotaurului, taurii erau alergați, prezentați la paradă în arenă, nu și omorâți. Se mai accidentau și mureau slujitorii dansatori…

Cei care nu aveau alte talente de cântăreți sau dansatori erau slujitori în templu – cineva trebuia să spele pe jos și să gătească, să hrănească taurii, să curețe grajdurile… Lumea dinafară credea că au fost mâncați fiindcă nu se întorceau niciodată, dar ei erau numai prizonieri ai labirintului, să nu împrăștie civilizația cretană mai departe.

2. ~~ TARDIS te duce într-o epocă medievală. Ce carte de fantezie vizitezi?

300x300

Până la sfârșitul timpului de Raluca Alina Iorga.

3. ~~ TARDIS te duce în spațiu. Ce univers SF vizitezi?

planeta-fara-memorie_85769

Planeta fără memorie de Corneliu Omescu.

4. ~~ E timpul să te întorci acasă dar Tardis alunecă într-un univers paralel. În ce lume distopică ajungi?

planeta-maimutelor-1971

Nu-mi plac distopiile. Poate Planeta Maimuțelor de Pierre Boulle.

5.~~ TARDIS se duce într-un univers alternativ locuit de copii. În ce carte pentru copii îți dorești să călătorești?

calatorie-cu-zori-de-zi-cover_big

În Narnia de CS Lewis, cu prințul Caspian pe corabia Zori-de-zi…

6. ~~ TARDIS în cele din urmă revine în universul nostru și va ateriza pe Pământ, în prezent. În ce carte contemporană dorești să călătorești?

eliza roha set

În paradisul Elizei Roha, fiindcă n-o credeam să scrie și cărți polițiste. Detectivul Constantin Cinteză este formidabil! Un altfel de Poirot român…

7. ~~ De obicei, TARDIS are la bord un însoțitor. Ce personaj literar ai lua cu tine în această călătorie în timp și spațiu?

Pe căpitanul Anton Lupan din Toate pânzele sus! de Radu Tudoran.

shsaazqcc484

 

One thought on “Leapșa TARDIS

  1. Vai, cat am incercat sa imi amintesc cum se numea acel SF! L-am citit in copilarie, tare imi mai placea. De cum am vazut coperta, m-am gandit ca acela e. Multumesc mult ca mi-ai amintit de el, Marina! ❤

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.