Valentine

holiday sweet conversation hearts

Photo by Jill Wellington on Pexels.com

HAPPY VALENTINE’S DAY!

Pentru cei care spun că Valentine’s Day este de origine americană, eu vă spun că prima valentină rămasă în cronici a fost scrisă, în versuri, de către Charles d’Orleans și adresată soției lui, cât timp el era la închisoare. Iar eu am aflat despre această sărbătoare, prima oară, din romanul Frumoasa din Perth, de Sir Walter Scott, perfect britanic (sau un pic scoțian) și din secolul al XVIII-lea.

Despre taina poeziilor numite valentine, nu chiar acrostihuri dar tot din familia respectivă (nu vă dau eu cheia, să vedem cine știe), am aflat vreo opt ani mai târziu, din volumul de poezii al unuia dintre poeții mei preferați, care a mai scris și așa ceva, prin tinerețe – Edgar Allan Poe. Și am avut ambiția să încerc, la rândul meu, când am fost îndrăgostită sau, de vreo două ori, pur și simplu ca omagiu adus unui prieten, fără implicații sentimentale.

Vă ofer în continuare, câteva dedicate celui care mi-a devenit soț acum 17 ani și un pic.

Pentru cei care sunt împotrivă ca românii să împrumute și sărbători ne-românești, îmi pare rău pentru ei, fiindcă viața le este mai săracă cu o sărbătoare, două, trei. Eu cred că orice sărbătoare merită să fie adoptată, cu condiția să nu le uiți pe ale tale, naționale. O sărbătoare este un prilej de a ieși din rutina cotidiană, de a-ți înveseli ziua (sau săptămâna, cu o zi puțin altfel). Și fac ceea ce spun altora: întâmplător, soțul meu și cu mine  avem mult mai multe sărbători în calendarul personal decât cei din jur. Sărbătorim Sfântul Valentin, dar și Dragobetele și Mărțișorul, și Anul Nou chinezesc, în unii ani chiar și Anul Nou al pomilor (un premiu pentru cine știe despre ce este vorba, fără să recurgă la Google!).

Darul serbării Sfântului Valentin,

Magia iubirii, mereu am visat,

Să nu mai știu ce-i al singurătății chin.

Și fiindcă te iubesc cu adevărat

Eu precum trubadurii am vrut să devin:

Versul și inima ție ți-am închinat.

***

Dragostea nu poate să-mi ascundă

Valentina ce spre tine se înalță.

Tu nu ești lângă mine-n ziua sfântă.

Deși știu că-i zadarnică orice speranță,

Toate poeziile mele numele-ți cântă

Și sufletu-mi de amintiri se-agață.

white black and red person carrying heart illustration in brown envelope

Photo by freestocks.org on Pexels.com

 

 

4 thoughts on “Valentine

  1. Foarte frumos! Si eu sarbatoresc orice prilej pozitiv si constructiv, mai mult ca atitudine decat ca ritualuri sau traditii, pe care imi place sa le vad, dar sa nu mi se impuna. Prin urmare, celebrez discret Sf. Valentin, Dragobete si orice sarbatoare frumoasa de oriunde. Multi ani fericiti cu iubire in continuare! ❤

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.