Cronică la volumul de versuri DRUMURI ȘI DORURI

CĂLĂTORII DE SUFLET

de Nică D. LUPU

 (publicat în Revista Arena Literară nr. 16/2020, pag. 56)

NicaDLupu Drumuri si doruri

 

(Marina Costa – Drumuri și doruri, Amanda Edit., 2019)

Iubitorii de călătorii, mânați de doruri de ducă pe drumuri întinse într-o parte de lume, găsesc în volumul poetei MARINA COSTA ,,DRUMURI ȘI DORURI” (Editura Amanda Edit., 2019), o captivantă călăuză turistică, prezentată pe note poetice. Este o adecvată modalitate de a pune în mișcare undele imaginației stimulate de talent, pentru a admira priveliști ispititoare, pe diverse meridiane terestre….

Cu un mare suflet binevoitor, cu iluminare creatoare și remarcabilă vocație, Domnia Sa se prezintă la întâlnirea cititorilor, cu oferte plăcute și formatoare, în primul rând, din sfintele meleaguri românești: Orașul dăltuit în viețuirile românilor cu litere de aur-ALBA IULIA (,,Bat clopotele în cetatea / legiunilor latine de odinioară / vestind pentru urmașii acestora / clipa Unirii”) , MAREA UNIRE (,,Steagurile au înflorit în inimi, / Cântecele au înflorit pe buze / și s-a strigat FRĂȚIE ”) Cu pricepere meritorie, reușește să-l readucă în inimi pe emoționantul martir român – AVRAM IANCU (,,Se întoarce să-și revadă țara….Din gorunul sub care/ Și-a rostit jurământul / mâinile strămoșilor îl binecuvântează”).

Într-un alt plan, lăsându-se legănată pe valuri albastre de DUNĂRE, martorul multor fapte de vitejie (,,Zâna mea dragă, cu plete lichide / și ochi albaștriverzui / valurile tale s-au întrupat în multe cântece”) și RUGĂCIUNEA (,,În barba Hășmașului caut apa vieții transilvane”). Lin, pe fir de gând limpede, distinsa doamnă, ne teleportează sub cerurile mediteraneene, larg deschise spre seninul azuriu.

Bună cunoscătoare și deosebit de inspirată, poeta Marina Costa, cu vocație de magistru în altarul poeziei, ne conduce închipuirile ca un magician cu ziceri potrivite, mângâietoare și ademenitoare, întrun periplu tentant prin meridianul european. Pentru deschidere, zăbovește pe undele de la MAREA EGEE (,,Tu, născătoare de viteji, / cu ochi albaștri și trup unduitor….Te rog, nu mă lua drept o străină / și dă-mi binecuvântarea ta”). Apoi, când pașii siguri pe continent întârzie mai mult în ținuturile elene: GRECIA (,,Aici istoria ne privește / cu ochii miilor de pietre/martore efemerului uman), FATA DIN ATENA (,,Frumoasa ca floarea de mirt”), PELOPONEZ (,,Peninsule cu brațe de visuri”), PIREU (,,Aș vrea să mă fac albatros peste ape, / Să zbor liberă la sânul tău”).

După un timp, dumneaei ne îndeamnă să ne împlinim trăirile trupului și plăcerile timpului cu un impresionant CUIB DE VULTURI prezentat cu deosebită scrupulozitate (,,Istoria e vie / pe drumurile de munte ale Albaniei”). Privind spre orizonturile apusene, pe DRUMUL ÎNAPOI (Înaintea lor au fost cartaginezii / Înșirându-și orașele/pe țărmul sudic al Mediteranei”), pentru a admira și OCEANUL cu nuanțe albastru-verzui (,,Am venit de departe / să mă închin ție”). Nu ni se permite să pornim spre casă până când nu ne reculegem pe lângă RÂUL VIEȚII (Semne arată / nivelul atins odinioară- / probabil, când au fost botezați / Fiul lui Dumnezeu și apostolii Săi ”).

Pe itinerarul de întorcere, admirăm țărmurile pontice: BATUMI (,,Faleza parfumată / foiește dafini rămuroși / ce repetă legendele vechi”). Tot pe aceste meleaguri admirăm și locurile despre care naratoarea ne liniștește că AICI NU SUNT TIGRI (,,O țară de poveste se așterne la picioarele mele”).

Dorurile multiple o invită pe poetă acolo unde îi este ,,Mămica mea/Tu ești înger păzitor”- ÎNGERUL PĂZITOR, cu clopoțelul care sună zgomotos din COPILĂRIE, cu florile care au ,,suflet alb, de floare…./ Nume alb de floare”- NARCISA, unde-s FRAȚII MEI pe care-i iubesc la fel ca la începuturi (,,Frații mei / Nu v-am uitat, să știți / Timpul și soarta nu mi-au îngăduit / Alături mereu să vă am, / Dar vă iubesc la fel ”) și prietenii care o privesc cu ochii blânzi ai amintirilor.

Poeta a parcurs, cu paginile acestui volum conceput și realizat înțelept, numeroase itinerarii geografice, istorice, religioase, literare, fiind acompaniată, în permanență, de multiplele DORURI care i s-au cuibărit peste ani, în suflet și, spre marea satisfacție, n-au părăsit-o niciodată. Am citit ,,DRUMURI ȘI DORURI” cu multă plăcere și deosebit interes, apreciind din suflet această distinsă realizare. Deschideți volumul cu încredere și nu veți fi dezamăgiți !

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.