Fragment din A DOUA CURSĂ

– Îți mulțumesc foarte mult. Niciodată altcineva decât mama nu mi-a pregătit micul dejun, mărturisi ea. După ce mâncăm, pun de cafea și o sun pe Nastea s-o invit s-o bem împreună. Ni se întâmplă asta în destule sâmbete și duminici. Tu vei fi surpriza zilei.

El râse din toată inima.

– Sunt curios să-i văd mutra, după ce tu i-ai povestit diverse, fără să-i spui despre cine era vorba, și ea ți-a dat sfaturi deplasate!

Nu peste multă vreme de la lansarea invitației, se auzi soneria. Serghei rămase în bucătărie, așezat la masă, în colțul pe care și-l alesese de când venise prima dată. Aliona se repezi să deschidă.

– Mai ții minte că ți-am promis că vei afla prima detalii despre bărbatul din viața mea? A venit vremea să ți-l prezint și să-mi spui ce crezi despre el, spuse gazda, după saluturile de rigoare.

Nastea zâmbi. Faptul că între ele vorbeau aproape întotdeauna în rusește era ceva obișnuit. Acum, își închipuia că cel care urma să fie prezentat și aștepta, cuminte, undeva în casă, habar n-avea că era bârfit.

– Fii sigură că-ți spun, după ce-l studiez suficient. Nu vreau să fie unul care să-ți frângă inima. Poate o pereche de ochi obiectivi vede ce ție ți-a scăpat.

Serghei trase aer în piept, abținându-se să nu râdă de sora lui cea mică, devenită atât de protectoare. (De parcă n-ar fi fost trăsătură de familie, întâlnită și la el, și la Harpena!)

– Ai voie să-l tragi de limbă și să-l studiezi cât vrei, răspunse Aliona, intrând prima în bucătărie. Dar cred că îl cunoști deja și știi că nu va face nimic rău cu intenție, adăugă când o urmase Nastea.

– Și da, soră-mea, garantez că nu sunt un vânător de inimi, orice ai crede tu. Totuși, nu te consider suficient de obiectivă, din moment ce sângele apă nu se face, comentă el, văzând ochii mari de mirare ai Nastei.

Nu se așteptase pentru nimic în lume ca iubitul prietenei ei celei mai bune să fie chiar fratele ei. Nu credea că aveau nimic în comun, Aliona cea studioasă cu Serghei, cel care putea număra pe degete câte cărți citise în viața lui. Totuși, o văzuse cum strălucea de bucurie când primea un mesaj de la el, și cât de pleoștită fusese când nu mai știuse nimic despre el. Acum îi erau clare motivele, total diferite de ceea ce-i spusese ea Alionei…

– Foarte bună prezentarea, nimic de zis! Cred că am nevoie de o cafea, într-adevăr, ca să-mi revin din șoc.

– E aici, făcută de mine, i-o arătă Aliona. Acum, că știi exact despre cine este vorba, ai ceva împotrivă?

Nastea își puse o linguriță de zahăr în cafea, amestecă și sorbi.

– Aș găsi destule argumente în acest sens, doar că nu sunt sigură că ar folosi la ceva. În cel mai rău, le veți descoperi singuri – și, dacă e să fie așa, vă voi fi alături, fiecăruia, că amândoi sunteți ai mei! În cel mai bun caz, n-am dreptate – și atunci ce rost are? Cine știe, am auzit că extremele se atrag! Poate voi vreți să demonstrați adevărul afirmației. Oricum, frățioare, știu că nu ești așa cum… spusesem eu, în necunoștință de cauză. Sunteți majori, vaccinați… Mă bucur pentru voi și vă urez să vă țină. Multă fericire împreună!

Se ridică să-i îmbrățișeze pe amândoi dintr-o dată, riscând, în acest avânt, să răstoarne masa cu tot ce era pe ea. Avu noroc că nu se întâmplă niciun accident.

Lui Serghei, abordarea i se păru rezonabilă.

– Îți mulțumesc pentru aprecierea sinceră. Cred că timpul ne va oferi toate răspunsurile. Nu ar trebui să anticipăm niciunul, bun sau rău, deocamdată. De Crăciun intenționăm să le spunem și celor de la Brăila. S-ar putea să vedem reacții mai… nuanțate decât a ta!

Chicotiră amândouă, dând din cap afirmativ. Erau curioase cum va reacționa Marina. Se putea ca dorințele exprimate cu glas tare, în decursul timpului, să nu fie aceleași, când era vorba de persoane cunoscute. Nastea se îndoia și de Harpena sau Dașa. Erau sigure că gemenii și Mura cu ai ei aveau să fie primii să se bucure de noutăți.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.