Mix Book Tag

pile of books

Photo by Pixabay on Pexels.com

Leapșă luată de la Dede. O puteți face și voi, cu precizarea sursei!

Ce carte urăști să iubești?

Îmi plac multe… Poate e suficient de copilărească din partea mea, seria Winnetou de Karl May?

Ia personajul masculin preferat și personajul feminin preferat și pune-i împreună. Ce cuplu nou-format avem?

La câte preferințe am… ies la crackships… 🙂 Pentru început, cavalerul Jean de Pardaillan din seria cu același nume de Michel Zevaco, și Eowyn din Stăpânul inelelor de Tolkien. Sau Dirk Struan din Tai-Pan de James Clavell și Eliza Sommers din Fiica norocului de Isabel Allende.

Ce personaj ai lua cu tine în călătorie și ce lecție i-ai da?

Majoritatea personajelor mele preferate ar avea ele să-mi dea lecții. Pe cineva pe care să-l învăț eu ceva? Greu de ales… Aș prefera să călătoresc eu cu toți aventurierii și exploratorii, să învăț de la ei!

Un titlu clasic și unul contemporan, ambele plăcerile tale vinovate. Care sunt?

Toate pânzele sus! de Radu Tudoran este preferata mea dintotdeauna. Contemporan? Seria Nemuritor de Oana Arion.

Ai dăruit vreodată altora cărțile pe care și tu le-ai primit cadou?

Da, nu o singură dată. Că altfel aș fi Ana lui Manole, zidită în cărți… Am citit, mi-a plăcut, acum hai, să mai placă și altora… până nu se dărâmă teancurile pe mine!

Ce carte a copilăriei nu recomanzi pentru a fi citită? De ce?

Le recomand pe toate. Nu cred în political correctness și în mișcarea contemporană din SUA, în favoarea interzicerii cărților de valoare din trecut (inclusiv Tom Sawyer și Huckleberry Finn, sau Coliba Unchiului Tom, sau ale lui Faulkner) pe motiv că au conținut problematic, rasist, misogin, etc. Copiii trebuie să învețe cum se priveau lucrurile în trecut, în comparație activă cu situația de astăzi. Altfel, vom avea tot mai multe cărți cum am văzut deja, unde personajele istorice sunt, de fapt, personaje contemporane, cu mentalități contemporane, doar îmbrăcate în decoruri de epocă.

Ce carte ai recomanda pentru a fi introdusă în programa școlară?

Multe, de autori români contemporani pentru copii și tineret (că tot se mirau unii elevi, chiar și de liceu, că există scriitori vii – că toți cei pe care îi studiaseră, erau morți demult!), în funcție de vârsta fiecăruia. Lectura poate fi și interesantă, doar că programa școlară se străduiește să nu…

Ai folosit vreodată o carte și în alte scopuri în afară de lectură?

Da, în copilărie și adolescență. Suport de timbre/ flori presate, ascunzătoare de bilețele, și, unele cărți cartonate, de școală, arme contondente pentru dat în cap colegilor sâcâitori!

Ai și un raft cu cărți ”de citit la pensie” sau devorezi tot?

Sunt la pensie, și tot nu fac față cu lectura, în ultima vreme. O veni și timpul să mă liniștesc puțin… Oricum, faptul că de câteva luni am și ochelari de citit cărți, nu doar ochelari de citit la calculator, ajută!

Ai praf de zâne și poți face schimb de locuri cu un personaj. Unde mergi?

În Narnia! Drept în brațele lui Aslan! Sau pe nava Zori-de-zi, cu prințul Caspian… (Echivalentul vorbelor mele obișnuite, că eu caut o insulă pustie…)

Ai o baghetă magică și poți scoate de pe piață un gen literar. Care ar fi acela?

Literatura erotică. Nu poveștile de dragoste, acelea îmi plac, chiar dacă nu mereu, ci cele care alunecă spre pornografie. E loc de imaginație, fraților, și nu pricep de ce se omoară unii/ unele să descrie ce se întâmplă în paturile oamenilor, mai mult decât în gândurile lor. Cu toții știm că tab A enters slot B, cum au definit unii genul…

Ce autor apare cel mai des pe rafturile tale? Cărțile semnate de el, nu el, ca să ne înțelegem. Eh, acum dacă ar apărea peste noapte și autorul meu preferat, zău că nu m-aș supăra.

Am destui 🙂 Karl May, Michel Zevaco, Eric van Lustbader, James Clavell. Oana Arion, Doina Ruști, Catia Maxim, Eliza Roha, Gabriela Banu

Ce carte regreți că ai cumpărat?

Nu regret. Chiar și cărțile care nu îmi plac mie, le plac altora…

Numește o carte care ți s-a părut dificilă.

Cărțile lui Marin Preda și ale lui Liviu Rebreanu. Sunt cărți bune, însă nu mi se potrivesc mie. Mai adăugăm? Deja știți continuările: Jane Austen, Honore de Balzac, Emily Bronte

Ce părere ai despre oamenii care nu citesc?

Pierd o lume întreagă. Paguba lor!

 

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.