Recomandări de carte – Colți lungi – uniunea triburilor de Alex Cuc

colti-lungi-uniunea-triburilor_1_fullsize

Alex Cuc – „Colţi-Lungi. Uniunea triburilor”

Editura All, 2016 – 384 pag.

ISBN 978-606-783-036-1

Eu, în general, nu fac recenzii. Consider că nu mă pricep, și că alții pot vorbi mult mai frumos despre cărțile care mi-au plăcut și mie. Totuși, din când în când, câte o recomandare de carte îmi voi permite să fac. Majoritatea cărți românești, fiindcă trebuie să promovăm autorii mai puțin cunoscuți.

„Colţi-Lungi. Uniunea triburilor” este un roman de acțiune, cu tentă fantasy – romanul de debut al scriitorului Alex Cuc. Ca orice roman de debut, nu poate fi perfect. Scriitorul mai are de învățat. (Spun același lucru și despre romanul meu de debut. Și, la fel, spun că exact din acest motiv există, la unele cărți, ediția a doua, revizuită și adăugită). Însă o idee banală, un mesaj ecologic transmis planetei în ceasul al doisprezecelea, este redată în mod inventiv într-un roman bine documentat, în care tenta fantasy este dată de aspectele supranaturale ce țin de mitologia triburilor din Amazonia și de faptul că nu s-a întâmplat (și este puțin probabilă) o victorie a triburilor unite împotriva civilizației globale contemporane. În rest, are ingredientele unui conflict între bine și rău, cu urmăriri, crime și suspense – tot ce are nevoie un roman de acțiune, comercial. (Și eu nu spun cuvântul comercial cu disprețul unor anumiți scriitori și critici literari. Dimpotrivă, consider că fiecare gen literar își are cititorii lui și locul lui în panteonul literar).

O jurnalistă americană, Sarah Reed, în căutarea afirmării, dorește să scrie despre ultimele triburi vânătoare de capete, iar ghidul se nimerește să fie Colți-Lungi, cunoscut între albi cu benignul nume de John Smith, care o salvează dintr-o situație delicată.

În realitate, Colți-Lungi este Marea Căpetenie a tribului Jagudo, unul din ultimele triburi de vânători de capete din jungla Amazoniană. Ales de zeitatea lor supremă, Dha’bata, să le fie căpetenie, acesta a cunoscut binefacerile unui izvor al tinereții fără bătrânețe. Arată a avea 19-20 de ani, însă are, de fapt, 500. Cu experiența acestui număr impresionant de secole, el a ales să cunoască drumul omului alb (al burților-de-șopârlă, cum numise tribul lui cavalerii înzăuați ce căutau El Dorado) ca să știe cum să lupte împotriva lui. Nu este un simplu sălbatic al pădurilor, deși este cel mai bun vânător de capete, fiindcă s-a familiarizat, pe lângă armele tradiționale ale tribului său, și cu altele. A studiat la Harvard, are mai multe masterate, citește știrile pe internet și este fan AC/DC. Totuși, nu este nemuritor. Poate fi ucis de glonț, de tăiș sau în altă formă de luptă. Iar Kurupuri, zeitatea care întruchipează forța răului, este decis să îl nimicească.

Personajul feminin, nedecis, care ezită între a fi de partea protagonistului și a antagonistului, este mai puțin dezvoltat, iar conflictul are uneori scene de o violență epică, și altele mai greoaie, iar ultimele zeci de pagini cuprind mai multe răsturnări de situație un pic confuze. De aceea am spus că autorul mai are de învățat, însă, pe global, mi-a plăcut.

Am citit-o pe nerăsuflate și… aștept continuarea! Fiindcă sfârșitul este scris în așa fel, încât permite o continuare. Este o povestire moralizatoare, care curge lin și se citește ușor. Bine documentată, te transpune în mediu cu detalii cinematografice. Felicitări autorului pentru aceste realizări!

2 thoughts on “Recomandări de carte – Colți lungi – uniunea triburilor de Alex Cuc

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.