Florile primăverii – book tag

literatura

Leapșă luată de la Adele, potrivită serii de Florii. Fiți pe fază și mâine, la sora ei în familie!

Tag-ul de azi are la bază florile, simbolul purității și al frumuseții. Vă provoc să răspundeți! Oricine vrea, cu menționarea sursei.

Narcisa: O carte despre o iubire neîmpărtășită.

În primul rând, Fiesta de Ernest Hemingway. (Se știe că este preferatul meu!). Pe locul doi, Dragostea în vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez. Ar mai fi Pe aripile vântului de Margaret Mitchell, Ca apa pentru ciocolată de Laura Esquivel și Marile Speranțe de Charles Dickens – toți preferați de-ai mei.

Degețel: O carte pe care te-ai prefăcut că ai plăcut-o.

Nu mă prefac! Aș spune, mai curând, o carte pe care am citit-o fiindcă toți o plăceau, deși eu nu muream după ea – și aici ar intra ale lui Jane Austen, ale lui Balzac

Liliac: O carte despre prima iubire.

Cam toate ale lui George Șovu: Declarație de dragoste, Răspuns la post restant, Liceenii…

Zambila: O carte cu un final trist.

Tai-Pan de James Clavell. Sau Shogun, de același autor.

Bujor: O carte care te-a făcut  te simți rușinată.

Pe vremea când am descoperit-o, acum mulți ani, încă în generală, cred, sau în primii ani de liceu, ascunsă bine în bibliotecă (o ediție de prin 1940), Apărarea are cuvântul de Petre Bellu. Nu-mi venea să cred că cineva poate să scrie o carte care se întâmplă într-o casă de toleranță.

Mai târziu, în primul an de facultate, printre cărțile polițiste, în limba engleză, împrumutate de la un coleg de serviciu care avusese norocul să fi circulat destul prin străinătate, era și una despre o crimă într-un studio de filme porno. De asemenea, eram fericită că mama nu înțelegea engleza, să vadă ce citeam!

Dalia: O carte cu cea mai frumoasă declarație de dragoste. 

Au fost mai multe din care îmi copiam citate în liceu. Printre ele, cam toate ale lui Mihail Drumeș. Mai era și Tăcerile sau viaţa unei femei de Marie Chaix.

Brândușa: O carte care te-a făcut  te gândești la un subiect important sau intens.

Au fost multe. M-aș gândi întâi la cărțile Isabelei Allende, și în primul rând Casa Spiritelor, pe care am avut ocazia s-o citesc cu câțiva ani înainte de revoluție (și când era revoluția pe străzi, la războiul civil din Chile mă gândeam).  Pentru mine, revelația a fost, totuși, … o banală carte de acțiune, Inimă neagră de Eric von Lustbader. Trecând peste faptul că se axează pe viața unui asasin, am văzut ce efecte poate avea negarea unei jumătăți a sinelui, chiar dacă este… jumătatea care nu a fost hrănită și dezvoltată niciodată. Și de aceea, când am avut ocazia, eu am hotărât să studiez cât pot despre cealaltă jumătate a ființei mele.

Margareta: O carte despre o relație de prietenie dintre două sau mai multe femei.

Preferata mea cred că este Little Women a Louisei May Alcott, chiar dacă acelea erau surori. Aș menționa și Splendida cetate a celor o mie de sori, de Khaled Hosseini, precum și o carte citită pe la începutul adolescenței, Domnișoara Brodie în floarea vârstei, de Muriel Sparks.

 

One thought on “Florile primăverii – book tag

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.