Book-tag: Romance în familie…

Versiunea de Book-tag: Romance preluată de la Praf de stele nu se potrivește adaptată integral pentru personajele proprii, fiindcă se va schimba vremea și va începe marea glaciațiune dacă mă apuc eu să scriu distopii sau romane paranormale. Așa că mai schimb, pe ici, pe colo câte un tag…

1| Dragoste la prima vedere ♥ O carte în care cuplul se îndrăgostește la prima vedere.

Am mai avut și alte povești de genul acesta, ale unor personaje secundare, însă cea care merită menționată este povestea părinților lui Andrea, Diamandis și Ma’Zanna, în romanul care va apărea în curând, Farmecul mării. Este amintită numai în treacăt, în mai puține detalii decât dau eu aici. Cei trei frați au cumpărat corabia, “Colomba”, de la un căpitan venețian, înglodat în datorii. Au negociat la sânge cu capetan Andrea Pasqualigo, că nu aveau mulți bani, iar căpitanul, la un moment dat, s-a plâns că prețul i-ar fi fost suficient abia pentru acoperirea datoriilor; după aceea, el și-ar fi putut găsi o slujbă pe o corabie, însă fiica lui, fără zestre, va rămâne pe drumuri. “Cine ține la ea, o ia și fără zestre”, comentă Diamandis, care o văzuse, în treacăt, când venise să le pună pe masă dulceață, apă rece, uzo, după tradițiile ospitalității. “Nu există bărbat să nu fie interesat de zestre!” oftă bătrânul. “Ba există! Eu sunt acela, dacă mi-o dați de soție. Și, desigur, dacă vreți, puteți rămâne la bord.” “S-o întrebăm, și dacă ea te acceptă, sărbătorim logodna odată cu vânzarea corăbiei, iar nunta peste câteva săptămâni! ”

2| Iubire instant ♥ O carte în care protagoniștii se îndrăgostesc foarte repede.

În Farmecul mării, este povestea părinților Marinei, Sterio și Lena (sau Lina, la ea acasă), care se văd în magazinul tatălui ei, în Galați. În câteva zile el o cere de soție, este refuzat de tată și ea se înțelege cu el să fugă împreună. Se căsătoresc la Sulina, și vin peste două săptămâni, să se împace cu tatăl ei – care ce mai poate face, după ce au primit binecuvântarea lui Dumnezeu?

În Pribegii mărilor, Marina se îndrăgostește de Tezcatlipoca foarte repede – totul este pus pe seama filtrului de dragoste obținut din floarea de cactus, pe care el a căutat-o în deșert.

3| Iubire dureroasă  O carte în care protagoniștii te-au făcut să plângi sau să te enervezi.

Dragostea cu năbădăi dintre Rodrigo și Louise în Prietenii dreptății. Nu toate poveștile de dragoste durează și au parte de “până la adânci bătrânețe”. Mai ales cele de la vârsta adolescenței, majoritatea sunt doar un prag al maturizării. Am văzut cu toții, la un moment dat, în jurul nostru, o pereche prinsă într-o astfel de relație – se ceartă, se împacă, se ceartă din nou, pentru că problemele de bază nu pot fi rezolvate sau este vorba de o incompatibilitate majoră între aspirațiile celor doi, între felul cum fiecare dintre ei privește fericirea. În cazul lor, o liceeană obișnuită nu era pregătită să suporte prețul gloriei iubitului ei. Să fii iubita unei vedete locale nu are numai părți bune. Suporți absențe și toanele înfrângerii, îl împarți cu pasiunea care îi aduce gloria, puteți sfârși în paginile unei reviste de scandal pentru un incident banal.

4| Iubire interzisă ♥ O carte în care are loc o astfel de iubire.

Aproape toate romanele mele au câte o iubire interzisă. Chiar și volumul de proză scurtă Soarta mercenarului și alte destine conține o relație între un mercenar, Chago “El Moreno” și baroana doña Leonor de Vazquez, care l-a plătit să-i ucidă soțul. Pe vremea aceea, o relație între oameni cu statut social atât de diferit era de neconceput; sigur nu se poate sfârși bine…

Însă majoritatea iubirilor interzise descrise de mine sunt din sfera aspectelor inter-etnice, și se termină cu bine. Aș aminti Echipajul, cu iubirea dintre Mura și Theodoros, Prietenii dreptății, cu iubirea dintre Roberta și Simon și Vieți în vâltoare, unde o mireasă și domnișoara de onoare sunt răpite înainte de a ajunge la biserică pentru o nuntă nedorită, aranjată. Odată răpite (cu voia lor!), se vor căsători cu aleșii inimii – fiica unui negustor bogat, Celia Lippard cu călăuza și vânătorul cu capcane André Gagnon, iar sora ei de lapte, mulatra Annabelle, fostă sclavă eliberată de stăpâna ei, cu fermierul Zuane Pasqualigo.

5| Iubire neîmpărtășită ♥ O carte în care are loc o astfel de iubire.

Aș aminti în primul rând “Vieți în vâltoare” și pasiunea adolescentină a Roxanei Darie pentru colonelul Alessandro Savieri, în primul volum. În al doilea volum, iubirea ascunsă a Bessinei Pasqualigo pentru André Gagnon.

6| De la romantism la dragoste perfectă ♥ Un cuplu care ți se pare perfect.

Nu cred în perfecțiune, însă cred în cupluri compatibile, care împreună pot realiza mult mai mult decât fiecare separat. Și am multe prin cărțile mele. În Vieți în vâltoare, Roxana Darie și Luigi Accorsi; Celia Lippard și André Gagnon; Bessina Pasqualigo și Jean-Pierre Drouillard, Roger Gagnon și Ahinawake. În Echipajul, atât Marina și Leftheris, cât și Mura și Theodoros. În Prietenii dreptății, Emilia și José, Roberta și Simon … chiar și Antonia și Carlos, descriși ca “potriviți unul pentru altul și împotriva celorlalți.”

7| Întâlnire romantică  O scenă în care se descrie o întâlnire între protagoniști.

În Vieți în vâltoare, Roxana și Luigi au parte de întâlniri romantice la serbarea Sfântului Anton și la Carnavalul venețian. În Prietenii dreptății, Emilia și José se cunosc mai bine în timpul balului aniversar quinceañera. Mai au parte de întâlniri frumoase la Serbarea Florilor din orașul “din oglindă” și altele.

8| Citatul de dragoste preferat ♥ Citatul tău romantic preferat.

E greu să mă hotărăsc la unul singur, fiindcă fiecare roman are cel puțin unul, dacă nu mai multe. Voi alege toastul din Pribegii mărilor, fiindcă tot amintisem mai sus de filtrul de dragoste pe care l-au băut împreună Marina și Tezcatlipoca:

– Slăvite prinţ, am băut în sănătatea ta. Fie ca firele prieteniei noastre să nu ruginească niciodată! Să te bucuri mulţi ani de sănătate, de bogăţiile nenumărate şi de izbândă în toate luptele, iar odată cu acest nectar să ne sorbim gândurile unul celuilalt.

Din privirile lui intense, mirate, mi-a dat prin minte, în cele din urmă, că mie îmi rămăsese gândul la tradiţiile Nordului, care-i erau total străine, aşa că cealaltă mână am pus-o pe cupa lui, pregătindu-mă s-o primesc fără s-o vărs. Le văzusem de mai multe ori pe stăpânele mele de odinioară, domniţa Astrid şi doamna Erna, făcând acest gest. Acum le urmam exemplul, fără să mă gândesc că, de fapt, în circumstanţele de faţă, era simbolul unei logodne pe care gândurile şi vorbele n-o rostiseră încă, dar inimile noastre deja o hotărâseră.

 – Şi eu beau în sănătatea ta – fie ca bucuria să te înconjoare mereu şi din aripile iubirii să nu se desprindă nici măcar o pană!

Întâlnirea degetelor noastre m-a străfulgerat plăcut în tot trupul. Ne-am apropiat mai mult, oglindindu-ne unul în ochii celuilalt, ca într-o vrajă, şi am golit nectarul. Să fi fost filtru de dragoste? Nu era imposibil…

– Oricum ştii prea bine că doar tu eşti în gândurile mele, îmi şopti el, înconjurându-mi umerii cu un braţ cald, arămiu, împodobit cu o brăţară măiestrit lucrată. De când te-am văzut cum dansai, inima mi-a fost rănită de dragostea ta.

În semi-întunericul templului, privirea lui Tezcatlipoca strălucea. Trăsăturile lui fine, drepte, erau scoase în evidenţă de podoabele de aur bătute în nestemate pe care le purta. Era parcă prima oară când îl vedeam altfel, cu o undă de duioşie. Ceva se schimbase, şi simţea şi el acest lucru. Fără să-i pese unde ne aflam, mă trase spre el şi îmi căută buzele.

Gura lui nu era lacomă, ci tandră. Sărutul lui era delicat ca atingerea petalelor de tlazohti, făcându-mă să uit orice teamă. Inima îmi bătea să-mi spargă pieptul, timpul se oprise în loc. Nu mai eram decât noi doi, cu flăcări în ochi şi în inimi, uniţi într-un sărut fără sfârşit.

 

 

 

 

12 thoughts on “Book-tag: Romance în familie…

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.