Și a fost târgul de carte…

ad

…și va mai fi și luna viitoare. Pe 10 martie mă veți găsi tot la Respiro Lounge, toată ziua, cu cărțile mele, dornice să ajungă la noi cititori. Vieți în vâltoare s-a epuizat, însă luna viitoare voi avea, pe lângă Prietenii dreptății și Echipajul, volumul de proză scurtă intitulat Soarta mercenarului și alte destine.

Masa targ5.jpg

Ceainăria Respiro, deși destul de mică, ne-a fost gazdă primitoare. Mulțumesc foarte mult! Am avut parte de ceai și prăjituri, plus asistența permanentă a organizatorilor, pentru orice întrebare am fi avut. Aceleași calde mulțumiri organizatoarei, domnișoara Andreea Chiuaru, care a depus tot efortul ca evenimentul să iasă bine, iar bloggerii de carte și scriitorii să se întâlnească cu cititorii. Abia aștept edițiile următoare!

Ceai si prajuturi

Am absolvit Liceul Economic. Am făcut practică la magazine, 3-4 săptămâni pe trimestru, timp de patru ani – în Bucur Obor, Cocorul și altele mai mici. Mi-a plăcut să mă joc de-a vânzătoarea, știind că n-o fac chiar în fiecare zi.

Recunosc, după ziua de târg de carte, că este mai greu să vinzi cărțile proprii decât pe ale altora (sau diferite mărfuri). La GAUDEAMUS am fost responsabilă, timp de o zi, pentru tot standul Uniunii Ellene din România. Acolo am vândut mai multe cărți care nu erau ale mele.

Respingerea este percepută mai dureros când ești implicată emoțional, având la vânzare doar cărțile tale, iar cumpărătorul nu le aruncă nici măcar o privire, trecând din start la următorul stand. Din punct de vedere logic, desigur, este perfect normal: nu tuturor le place același gen de carte, iar celelalte standuri aveau o ofertă mai diversificată. Îmi dau seama de aceste aspecte, însă sentimentul este diferit de logica obiectivă.

Noroc cu soțul meu și cu Bianca, prietenă bună și betta reader al majorității romanelor mele (inclusiv al celui pe care îl ține în mână aici, VIEȚI ÎN VÂLTOARE), că mi-au stat alături și m-au ajutat!

Bianca4

Se vede altfel când unii vin cu mai multe cărți decât tine, dar standul se golește repede și pleacă acasă înainte de terminarea programului. Bravo lor!

De fapt, la o analiză obiectivă, aș spune că nouă cărți vândute în această primă zi de târg de carte reprezintă un mic succes. Au mai fost evenimente literare la care am vândut cam tot atâtea, și evenimente la care am vândut mai multe. Însă, din nou, evenimentele literare sunt diferite prin faptul că acolo vin oamenii special pentru lansarea cărții tale, nu ca să-și aleagă o carte dintr-o ofertă cât mai vastă. Păstrând proporțiile comparației, este bine, și nu este decât începutul.

Iar activitatea de la Ceainăria Respiro reprezintă mai mult decât un banal act de comerț. Promovarea și cunoașterea autorilor de către cititori, precum și cunoașterea autorilor și a bloggerilor de carte între ei. Am avut ocazia s-o revăd pe Oana Arion, autoarea seriei NEMURITOR, care se numără printre preferințele mele, și să fac cunoștință cu un alt scriitor important, Bogdan Hrib, de la care am cumpărat o carte și am primit, prompt, autograful.

Oana1

De asemenea, m-am împrietenit cu vecina de stand, Luisa, blogger de carte ale cărei recenzii le citisem deja. Abia aștept s-o revăd la următoarele evenimente de acest gen! Fiind aproape una de cealaltă, era firesc să ne tenteze, pe fiecare, una sau alta dintre cărțile vecinei. Ea a preferat o călătorie în Italia războaielor napoleoniene și în Statele Unite în curs de obținere a Louisianei (o alegere bună, din moment ce erau ultimele volume, și va mai dura până să apară ediția a doua, revăzută și adăugită!), iar eu, una în Irakul altor timpuri, când încă șeicii mai aveau haremuri. M-am împrietenit și cu Georgiana și Ioana, alți bloggeri de carte la care au ajuns și volume de-ale mele.

Luisa Ene.jpg

M-am bucurat că am fani pe pagina de Facebook care, aflând de eveniment, au venit să mă cunoască și să-mi cumpere cărțile, atât de cald recomandate de unii bloggeri de cărți cărora le mulțumesc mult ( ❤ RobertoAnasylvi și Marius Andrei  <3). Cu una dintre ele, Alina, am făcut poză. Cu celelalte, la evenimentele următoare!

Adina Albei

Am avut, de asemenea, ocazia să revăd un prieten drag, de care viața mă despărțise de câțiva ani buni, Peter. Mă bucur că au ajuns și la el cărțile mele, și că am mai ascultat povești cu avioane și țări îndepărtate! Părerea lui despre târg?

Cunoștințele și cultura nu pot să fie transmise fără cărți, fie ele cărțile în format tipărit clasic sau format electronic. O inițiativă excelentă a tuturor celor implicați în organizare, echipa ceainăriei Respiro, autori și furnizori de carte. Felicitări!

Poate și alți oameni din lumea comercială, editorială și a autorilor de carte s-ar putea implica! Târgul, spre deosebire de librăriile cu pretenții, aduce cartea mai aproape de cititorul contemporan. 
 
Editurile și tipografiile moderne realizează editarea și culegerea cărților în format electronic, dar  aceste formate se pot converti în formate pentru publicare electronică, utilizabile pe calculatoare, tablete, e-reader, ș.a.m.d, ușor vandabile atât direct, cât și on-line, iar „un tiraj suplimentar” n-ar mai fi prea costisitor.

Peter1

Cam acestea ar fi de spus despre prima ediție a târgului de carte SHOP MY LIBRARY la care am participat. Vor mai exista noi ediții, noi titluri de cărți, noi aventuri! Poate și alți prieteni care să-l descopere…

 

2 thoughts on “Și a fost târgul de carte…

  1. Superb și mă bucur mult! La mine a intervenit ceva atît de neprevăzut și de frumos, încît n-am mai ajuns, dar faptul că sînt întîlniri așa dese e minunat și încurajator. Mult succes, ție și tuturor celor amintiți de tine!

    Liked by 1 person

  2. Orice inceput e greu, spune un proverb german. Usor-usor, lucrurile se asaza. Sunt convinsa ca, de la un eveniment la altul, din ce in ce mai multa lume va capata un interes crescut, de obicei asa se intampla. Un articol frumos, onest si la obiect.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.