3 în 1? Ba 7 în 1!

Am fost provocată de o prietenă, scriitoare, ca timp de 7 zile să dăruiesc în fiecare zi câte o copertă a unei cărți dragi. Fără recenzie și fără comentarii. Cărți de-ale ei nu veți găsi în listă, fiindcă nu am încă – de la ea am citit numai proză scurtă în reviste și antologii, precum și fragmentele publicate în social media.

Dat fiind că am mai preluat odată o astfel de provocare pe FB și s-au găsit destui să protesteze că, deși cititori pasionați, nu se țin de astfel de jocuri, am găsit o altă soluție (inspirată tot dintr-un blog care le-a preluat 7 în 1). Voi prezenta aici, în ordine aleatoare, coperțile unor cărți a 7 scriitori români contemporani care mi-au plăcut. Fără recenzie (nu mă erijez în critic literar, mie îmi place o carte sau nu – si atât!) însă cu câteva comentarii.

Toată lumea vede, în librării, literatura străină la modă (tradusă mai bine sau mai puțin bine). Mulți bloggeri de cărți recomandă și scriu tot despre best-sellers internaționale, de vânzare în librăriile mari, în loc să se axeze pe promovarea literaturii române contemporane, a scriitorilor ale căror cărți, dacă se întâmplă să se afle pe rafturile unei librării (că nu toate au această posibilitate) sunt exilate la subsol 2, unde oricum nu le vede nimeni – și ne mai mirăm că nu se vând acolo, ci doar la evenimente literare, când nu beneficiază de niciun fel de promovare – sau aproape!

  1. Trilogia ÎNGERII DIN MOSCOPOLE de Catia Maxim

catia maxim trilogie

Urmează, anul acesta, al patrulea volum (și ultimul, se pare), pe care îl aștept cu nerăbdare. Scriitoarea prezintă saga unei familii aromâne în exil, începând de la sfârșitul secolului al optsprezecelea până în prezent, și ne plimbă prin toată Europa, alături de generațiile succesive ale acestei familii. Cel de-al treilea volum se oprește cam pe la 1900. Cel în curs de apariție ne va aduce în perioada contemporană.

2. Romanele și poeziile Elizei Roha

Eliza Roha set.jpg

TEMEIUL TIMPULUI TRECUT este un volum de poezii, celelalte două sunt romane. Eliza Roha este o scriitoare completă (dramaturg, poet, romancier, eseist, critic literar), prolifică, ale cărei romane sunt inspirate din perioada contemporană, creionând personaje și situații realiste, implicate în conflicte cu lumea din jur sau cu ei înșiși.

3. CULORI SECRETE de Camelia Pantazi Tudor

 

camelia pantazi tudor

Un roman interesant, experimental, pe care îl recomand iubitorilor de carte contemporană. De ce experimental? Fiindcă, de fapt, se compune dintr-o succesiune de proze scurte care ne poartă prin diverse colțuri de lume, descoperind Europa prin ochii autoarei, însă, împreună, acestea sunt legate într-un fir narativ misterios, constituind un fel de roman… primul dintr-o serie de trei.

4. Romanele și povestirile Gabrielei Banu

gabriela banu set

Scriitoare și traducătoare cunoscută, doamna Banu este promotoarea unui realism magic original. Firul epic este interesant, scrierea amuzantă, descriind tipologiile sociale așa cum se pot întâlni și în jurul nostru. Mi-au plăcut în mod deosebit, și le recomand tuturor!

5. Seria NEMURITOR de Oana Arion

oana arion set

O fantezie urbană paranormală, dintre cele atât de la modă în ultima vreme, ușor de citit și palpitantă. Poveștile cu vampiri nu sunt, în general, printre preferințele mele, și recunosc că primul volum, ULTIMUL VIKING, într-o primă ediție, l-am cumpărat… din greșeală, crezându-l roman istoric. L-am citit, mi-a plăcut felul în care contemporanul se împletește cu legende variate, acțiunea cu romantismul, și mi-a părut rău când am văzut că se termină cu mențiunea că așteptăm continuarea. Nu întâlnim doar vampiri, ci și berserkeri, sirene, vârcolaci și tot felul de alte viețuitoare mitologice. Când am aflat că există și continuarea… le-am citit pe toate, una câte una, și am devenit fan Oana Arion. Succesiunea romanelor, bine documentate, ne poartă prin mai multe țări și epoci, întrețesând mistere ce ne țin cu sufletul la gură până la final.

6. Romanele Doinei Popescu-Brăila

Doina Popescu Braila set.jpg

Întâi mă îndrăgostisem de scrisul acestei doamne când i-am descoperit blogul, acum câțiva ani. Mi-aș fi dorit să îi am cărțile, însă nu știam de unde să le procur. Am avut plăcerea de a o cunoaște la târgul de carte Gaudeamus. Am cumpărat mai mult decât aceste trei cărți, însă doar două dintre acestea am reușit să le citesc în noiembrie și decembrie. Un stil ușor, antrenant, care ne redă o lume pierdută în amintiri.

Știu că nu tuturor le plac aceste cărți – ceea ce poate fi valabil despre oricare carte, din lista mea de aici sau dintr-o librărie/ bibliotecă. Fiecare are publicul său țintă. Însă sunt destui cărora le plac, și mă bucur să mă număr printre ei.

7. Romanele lui Ioan Gh. Tofan

Ioan Tofan cover.jpg

Sunt ultimele pe listă nu din alt motiv decât pentru că le-am primit de Crăciun și nu am avut încă timp să le citesc, ci doar le-am răsfoit. Evocă Galațiul de odinioară și frumusețea Dunării într-un mod deosebit. Sunt primele pe lista de lecturi din 2019!

Sunteți invitați să ne împărtășiți 7 coperte/ 7 zile/ 7 provocări. Sau… 7 în 1, ca mine! 

Cine dorește să preia provocarea, este liber – fie pe blog, fie pe FB, așa cum o primisem eu. Cine nu, a mai văzut câte ceva din literatura contemporană și sper să îi intre pe lista de căutări și lecturări…

Doar așa se pot răspândi titluri valoroase, mai puțin cunoscute, ale scriitorilor noștri contemporani, care nu beneficiază de marketingul celor din literatura de limbă engleză…

3 thoughts on “3 în 1? Ba 7 în 1!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.