NaNoWriMo aduce A DOUA CURSĂ

NaNo-2018-Writer-BadgeNano-Badge-Square-1080-01

Da, a început NaNoWriMo de la 1 Noiembrie, și am început și eu un nou roman. Este de sine stătător, o poveste de dragoste contemporană (da, pentru mine, cea care v-am obișnuit cu Young Adult și cu aventuri istorice, este un început, și recunosc că am ceva emoții.) În plus, pentru cei care știu că eu aleg întotdeauna aspecte ale culturilor minorităților, mai puțin cunoscute, și că am anumite preferințe… preferințele se schimbă aici, de asemenea. Comunitatea din care face parte personajul principal masculin, este cea a rușilor lipoveni, una dintre nenumăratele comunități reprezentate în Brăila.

Un roman care a ținut neapărat să se scrie, o altă poveste care s-a vrut afară din mintea mea, pusă pe hârtie. (De fapt, așa încep toate ale mele). Ideea acestui roman mi-a venit acum câteva săptămâni… în tramvaiul 21. Dădusem bun de tipar la ECHIPAJUL de câteva zile, și mă gândeam, întîmplător, pe drum, la personaje, când m-a lovit revelația: un personaj secundar, pentru care povestea s-a terminat trist, merita a doua șansă la fericire. Era o poveste care s-ar putea spune, și ar începe la vreo doi ani după ultimul capitol din ECHIPAJUL. Revelația a fost atât de puternică, încât era să cobor cu o stație mai devreme, din greșeală! Gândindu-mă mai bine, în seara și ziua următoare, am găsit și titlul cărții, și de cine să-l fac să se îndrăgostească (tot un personaj secundar, că inițial i-aș fi găsit un personaj nou, dar este mai bine așa).

Este un fel de urmare a romanului pentru tineret ECHIPAJUL, însă de data aceasta… nu mai este exclusiv pentru tineret. Personajele au crescut, au 40 de ani și viața i-a marcat în fel și chip. Vă ofer un citat… chiar începutul romanului:

Vestea se răspândi în cartier până a doua zi la prânz: Serga Melnik, nepotul fostului staroste al pescarilor brăileni, Dumnezeu să-l odihnească, e viu, nevătămat și s-a întors acasă.

Venise cu trenul, schimbându-l de trei ori, însă nu regreta. Avusese ocazia să admire părți din Rusia și Ucraina pe care nu le-ar fi văzut altfel, inclusiv frumoasa Odessa. La Galați îi așteptaseră Harpena, sora cea mare, și soțul ei, cu mașina. Nu avea cuvinte să le mulțumească.

Îl aduseseră în casa bătrânească, la fel de primitoare cum o ținea minte din copilărie, de pe vremea când încă le mai trăia mama și boala care avea s-o ia înainte de vreme nu-și arătase colții. Aici îl aștepta și sora cea mai mică, Dașa, împreună cu copiii ei, venită de peste Dunăre, special să-l întâmpine. Gătise ce i se spusese că-i plăcea lui. Ea nu avea cum să-și amintească astfel de detalii. Avea nouă ani când el plecase de-acasă.

Era mai înalt decât și-l aminteau surorile, verișoara și vecinii cu care copilărise. Părul blond ca paiul era înspicat cu destule fire albe, părând, uneori, cenușiu – gălbui, ca nisipul. Aliura lată în umeri, cu mușchii formați, demonstra că la viața lui făcuse mult efort fizic, chiar dacă, după ce trecuse de patruzeci de ani tumultuoși, statura nu-i mai era atât de atletică precum odinioară. Avea puțină burtă; efortul fizic nu permisese să se depună prea mult, totuși.

Privirile de același albastru de cer senin ca ale surorii mijlocii, Nastea, cea din București, erau încețoșate de tristețile și dezamăgirile vieții. Ochii aveau cearcăne și riduri în jurul lor, mărturie a nopților nedormite și a vremurilor de excese bahice.

 

2 thoughts on “NaNoWriMo aduce A DOUA CURSĂ

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.