Fragment din “Echipajul”

Protomagia-s

…Înfloriseră sălciile pe cheiul Dunării, făcând-o mai ademenitoare ca oricând. Alături de Leftheris şi de prietenii lui, am văzut desfăşurându-se sub ochii noştri uimiţi minunăţia sărbătorilor greceşti ale primăverii, cărora le-am trăit farmecul exotic de Armindeni şi de Sânziene.

De Armindeni, o şalupă a Santierului Naval, închiriată de tatăl lui Theodoros, ne-a plimbat pe ostroavele Dunării. Ca niciodată până acum, printre “palicarii” care ne invitaseră se aflau şi fete: surorile lui Theodoros, Hrisanthi şi Asteriţa, Hariklia, sora cea mică a lui Fotis, Antigoni, sora lui Ermis şi a lui Sotiris, Rinula şi încă vreo două ale căror nume nu le-am reţinut. Asteriţa, cu vreun an mai mare decât Lemoni, se împrieteni cu ea imediat, iar Hariklia îmi sări mie în braţe, spre bucuria fratelui ei, care, eliberat de griji, discuta ceva cu Virgil:

– Trebuie să căutam flori pentru maides. De aceea au venit toate fetele, îi explică el. Nu ştiu ce-a fost în mintea mamei de mi-a dat-o şi pe asta mică pe cap. I-am spus că e prea mică să ne poată ajuta!

– Ce sunt maides? întrebă Virgil mirat.

– Cununile de mai. Vei contribui şi tu la ele, nu-ţi fă griji!

Pe ostrov, sarcinile au fost împărţite rapid: băieţii şi fetele mici trebuiau să culeagă flori, iar noi, cele mari, trebuia să împletim cununi din “materia primă” pe care ne-o aduceau ei. Mi-ar fi plăcut şi mie să culeg flori, însă a trebuit să mă mulţumesc să împart cu Narcisa şi Mihaela rolul care mi se repartizase. Hrisanthi ne oferi câte un mosor cu aţă, iar Antigoni ne arătă cât de mari să le facem. Acasă urmau să fie completate cu flori de grădină şi cu nelipsita căpăţână de usturoi, care aduce noroc.

Când se întoarsera toţi culegătorii, iar cununile începuseră să-şi întrevadă forma finală, am aflat de existenţa unui mic complot: un picnic! Toţi băieţii aduseseră, în secret, câte ceva: Theodoros pâine, Odiseos brânză, Mihalis portocale, Fotis măsline, Sotiris adusese suc, iar Leftheris, o sticluță cu retsina. Un adevărat ospăţ ca-n Arhipelag! Am mâncat cu toţii cu plăcere, fiecare a sorbit, simbolic, câte o înghiţitură mică de retsina, ca să ne ajungă tuturor, după care “palicarii” noştri au fost rugaţi să-şi scoată instrumentele.

S-a cântat şi s-a dansat, cu sau fără instrumente, fiindcă “virtuozii” protestau, la rândul lor, exprimându-şi dorinţa să danseze. Una dintre melodii m-a impresionat în mod deosebit. Până atunci stăteam pe margine, furând paşii din ochi. Nu-mi dau seama cum de m-am prins în dans, cu riscul de a mă împiedica sau de a-i încurca pe ceilalţi. Vraja cântecului mă cuprinsese. Am strigat din toţi plămânii, împreună cu ceilalţi, încurajându-l pe Manolis, care “trăgea hora” cu tot felul de figuri măiestre.

La un moment dat, băieţii i-au făcut o şotie Antigoniei: au înconjurat-o într-o horă veselă, cântându-i o numărătoare pentru copii, acum adaptată pe loc:

“Aromă de cuişoare şi lămâi,

            Spune, Antigoni, cine te-a sărutat?

            – Pe mine? Nimeni, niciodată!

            …Decât… moş Mihalis!”

Pe Narcisa şi pe mine ne-a pufnit râsul, ştiind că în original era amintit un “moş Nikolis”. Mihalis se făcuse roşu ca racul, văzându-se nu atât moş, cât erou de cântec, şi încă pentru o fată mai mare decât el cu vreo doi-trei ani.

Ne-am întors veseli în strada Plevnei, unde Rinula a meşterit ce trebuia la trei dintre coroniţe, punându-le usturoi, liliac şi stânjenei. Ni le-a oferit, învăţându-ne ce să facem cu ele:

– Una pentru Mihaela, una pentru Narcisa, şi una pentru voi toţi, că staţi în aceeaşi casă, după câte am înţeles. O puneţi într-un cui în faţa casei, ori pe verandă, în balcon, undeva. Să o lăsaţi acolo să se usuce, până de Sânziene, când o să fie sărbătoare şi mai mare. Nu cumva s-o aruncaţi înainte!

One thought on “Fragment din “Echipajul”

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.